lördag, augusti 30, 2008

Kul lista

Pajiba-gänget har valt ut de 20 bästa säsongerna de senste 20 åren. Kul idé att bedöma säsonger i stället för hela tv-serien.

Hela listan här

Några filmer


Happy Go Lucky

Mike Leigh är tillbaka med en komedi. Formatet passar honom...sådär. Men efter ett tag växer det faktiskt och börjar funka.
Vi får träffa Poppy som är singel och rumlar runt i London som en Amelie från Monmatre på speed. Filmen cirkulerar kring några bekantskaper Poppy gör på jobbet, på stan och i körskolan. Det är i dessa möten som Leighs träffsäkra karaktärer träder fram. Vi känner igen den pladdrande galningen från Naked i körskoleläraren. Hon bondar med en uteliggare och här växer en av filmens bästa scener fram. En kort vänskap och en gemensam förståelse kring att världen skulle kunna vara en bättre plats.
Dock blir det lite småsegt i halvtid och filmen saknar det där drivet som fanns i Naked och Secrets and Lies. Som vanligt är alla skådisar kanon och räddar filmen från att sega ihop helt.
5 Herrar av 10.


Miss Pettigrew Lives for a Day

Kul 30-tals screwball med en alldeles lysande Amy Adams. Senast vi såg henne var hon ju kanon som både tecknad och verklig prinsessa i Enchanted.
Frances McDormand gör också en finfin roll som Guinevere Pettigrew. Miss Pettigrew är en fejk som stulit sitt jobb som social secretary på en förmedling. Adams roll Delysia Lafosse är en skådespelerska med tre män som älskare och i starkt behov av någon som sopar upp efter hennes vilda leverne. Massa förväxlingar, högt tempo men också en tanke kring vad som är fejk och på riktigt. Ingen djupare analys kanske men kombinationen av detta, det höga tempot och de fantastiska art deco-miljöerna gör detta till en ren njutning. Förutom att det är en film för brudar förstås och jag är ju snubbe. Fan.
7 Herrar av 10.

Sex and the city

Apropå brudfilm. För några månader sedan ondgjorde jag mig över denna filmens existens efter att ha sett trailern. Jag var verkligen galet opeppad även om jag tycket tv-serien emellanåt var rätt underhållande.
Jag hade fel. Filmen är bra. Riktigt bra. Att säga att det är ett feministsikt manifest kanske är att ta i, men det var faktiskt länge sen jag såg tjejer i 40-års åldern på film som lever så mycket. Snygga NY-miljöer såklart. Bra sex. Kul helt enkelt.
Jag fattar inte heller varför alla tycker det är så farligt med alla produktplaceringar. I den här miljön smälter de ju in bra mycket bättre än en jävla Sony Ericsson-telefon i Bonds näve.
7 Herrar av 10.

Batman: The Dark Knight

Det finns väl inte så mycket kvar att skriva om den här. Jag kan bara konstatera att den spöar alla förväntningar som efter första filmen i nya Batman-serien var skyhöga. The Dark Knight kan vara den bästa serietidnings-adaptionen någonsin i hård konkurrens med Sin City. Tro för guds skulle inte ett ord på svenska recensenters trötta sågningar. Gå och Se!
9 Herrar av 10.

Expired

Satte mig i soffan och väntade mig en feelgood indie att bara mysa till och inte behöva tänka / känna så mycket. Det blev en betydligt sorligare historia än jag väntat mig och därmed träffade den lite fel. Kanske bara just den kvällen. Inte filmens fel antar jag. Men den var rätt trist filmad också. Kanske medvetet, men misär är alltid bättre i technicolor. Tycker jag.
5 Herrar av 10.

Son of Rambow

Jävlar vilken fin film. Landar precis mitt emellan Stand by me och Science of Sleep (egentligen är säkert Be Kind Rewind en bättre jämförelse man jag har inte sett den för jag älskar Gondry och jag tror inte jag kommer att fortsätta göra det om jag ser den, ok?).
Barn-skådespelare är verkligen grejen just nu. Hur fan kan de vara så grymma nu när de varit så värdelösa de senaste 20 åren?
Filmen då? Ja, den handlar ju om några snorungar som spelar in egna Rambo-filmer, men det är inte det viktiga. Leta reda på den på Internet och se en av årets allra allra finaste filmer.
8 Herrar av 10.


Uppdatering: Jag svär mycket idag. Ber om ursäkt för det. Lågt blodsocker. Kanske.

tisdag, augusti 26, 2008

Baader Meinhof Komplex Trailer

Snygg trailer för Baader Meinhof Komplex:


söndag, augusti 24, 2008

Høst

När hösten kommer vill jag alltid lyssna på Sigur Rós.

En gammal favoritvideo med busiga pensionärer bjuder jag på ikväll.

Jag gillar Hello Saferide har det visat sig


Har alltid tyckt att Säkert! är Annika Norlins bästa projekt. Nu får hon stark konkurrens av sig själv som Hello Saferide med nya låten Anna. Andreas Mattsson är med bakom spakarna och det låter exakt som Popsicle med Annika på sång. Gärna för mig. Texten är så hjärtskärande att en vuxen man satt och snyftade på tunnelbanan. Men så ska han också skola in sin dotter på dagis just nu. Lite känslig. Ok?

Lyssna!

Jag har saknat The Streets visade det sig


Lyssna på Everything Is Borrowed här.

torsdag, augusti 21, 2008

Precis vad världen behöver: En blogg till

Jag har ett tag funderat på att skaffa mig en till blogg. En som handlar lite mer om mig, min familj, mina vänner, kollegor och andra jag gillar. Helt enkelt en blogg som inte handlar om populärkultur.

Eftersom alla vettiga människor bloggar med Tumblr nuförtiden så blev det där. Det är något helt annat det. Fan vad smart allt är. Blogger känns ju som 0.1 i jämförelse. Kanske får den här bloggen flytta någon gång, men så länge stannar vi kvar här och snackar film/tv/musik, och går hit för att kolla på när jag gifte mig, vår bröllopsresa, morsans 60-årsdag. Osv. Hyser du ett sunt ointresse för mig och mina närmaste vill jag verkligen varna för att klicka på länken.

/Herr B.

torsdag, augusti 14, 2008

Tecknad is the new Black


Jag tycker ju om Jack Black. Han är tjock. Han är rolig. Vad finns det att inte gilla?

Såg Kung Fu Panda igår och gillade det jag såg. Riktigt bra tempo, sköna karaktärer och fin röst-casting. Samspelet Dustin Hoffman och Jack Black satt som en smäck. Det fanns också något befriande i att höra Jack Black men att slippa se honom. Lite som med Woody Allen (inga jämförelser i övrigt) kan man bli rätt mätt på Blacks karaktäristiska miner och kroppsspråk. Efter Margot at the wedding (för övrigt en av årets allra bästa filmer hittills) var jag proppmätt och en tecknad panda var precis vad jag behövde för att få tillbaka lite Black-pepp.

måndag, augusti 11, 2008

She & Him


I dag lyssnar vi mest på She and Him. Eller vi och vi. David har ju flyttat till Japan så jag är själv i vårt rum på jobbet. Men skivan är bra. M Ward är ju grym som bekant. Och Zooey sjunger fint och är snygg.

fredag, augusti 01, 2008

Tokyopepp 4

Jag orkar inte berätta om allt kul knas som händer här i Tokyo, den som vill hänga med på vad som händer gör det enklast på min medresenär Davids blogg.
frontpage hit counter