torsdag, mars 13, 2008

Patrioter

Uppdatering:

Detta inlägg hade tidigare rubriken Skins.
Detta för att personerna jag skriver om nedan hade rakade skallar.
Det var så klart ingen koppling till den ursprungliga skinhead-rörelsen, utan ett lite misslyckat försök till en kort och slagkraftig rubrik. Nu är det ändrat för att inte uppröra fler original skins. Det var ju aldrig min mening.

Det var Gudmundsons ledare som fick mig att minnas. En dag i höstas när jag promenerade med Vera på axlarna på Götgatan. Solen sken och allt kändes bra. Plöstligt blev det tyst. Jag hörde bara trampet av kängor i takt. Folk stog tysta på trottoren och bara stirrade. Rädda. Jag också. Det var långa, blonda krigare med döda blickar och de var rätt många. Det var Svenska Motståndsrörelsen som tågade för ett renrasigt Sverige. En kille bredvid mig skrek åt dem att dra åt helvete. Jag knöt handen i fickan och önskade att det var jag.

Det var väl Dead Kennedys som sa det först: Nazi Punks Fuck Off

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

..och nazisterna är inte på några sätt skins/skinheads. De är fencewalkers, boneheads och idioter.

Skinrörelsen uppkom i England bland arbetarkids som hängde med mods och teddyboys/bootboys. Skins har sina rötter i Jamaicans musikstil med ska och reaggeton. Uppvikta byxben är något direkt hämtat från jazzklubbarna. Kan sitta och rabbla sån här fakta upp och ned men jag tror du fattar grejen.

4:13 fm  
Blogger Herr Bergström said...

jag känner väl till skinsens historia.

därför skrev jag nazi-skins. män med rakade skallar och nazistiska preferenser.

1:27 em  
Anonymous Anonym said...

Väldigt få nationalsocialister idag bekänner sig till skinheadsrörelsen.
Det som verkade vettigt med den, att som ung man från arbetarklassen, anamma stolthet och leva på ett ansvarsfullt sätt, ta avstånd från droger etc, visade sig tillslut bara vara en annan sida av samma mynt.

Vänligen koppla inte ihop svenska nationalister med "skins", de skinheads som tar sin kultur på allvar vill heller oftast inte ha med dem att göra. Gott så.

9:39 em  
Blogger Martin said...

Krav på förklaringar i all ära. Alla som var tvugna att genomleva ett svenskt 80-tal vet ju att skins i det här landet hade väldigt lite med karibien, ska och sta-prest att göra oavsett hur bra koll vi numer har på centimeteruppvik, Prince Busters Train to Girlstown och original rudeboys.

12:15 fm  
Blogger Herr Bergström said...

Tack Martin. Alltså: Jag gillar den tidiga/brittiska skins-kulturen lika mycket som någon annan, men jag tror det finns en något romantiserad bild om man ser på svenska skins-rörelsen som helhet och över tid. Som nämnt var 80-talet ingen höjdarperiod och jag är ganska säker på att om man åker hem till valfri skinnskalle i Gimo även idag så står det helt andra saker än Toots and the maytals i skivhyllan.

5:50 em  
Anonymous Anonym said...

Det finns något patetiskt i att varje gång kopplingen ny-nassar och skinnskallar görs genast börja rabbla historiska fakta kring skins. Ny-nassar har sedan länge anammat några av skinrörelsens nyckelattribut och i gemene mans ögon gjort dessa till sina egna. De som trots detta önskar leva kvar i en stillbild från en fjärran epok får väl göra det, med risk för att framstå som något anala.

1:38 em  

Skicka en kommentar

<< Home

frontpage hit counter