söndag, november 19, 2006

The Host övertygar


Sydkorea har varit på frammarch ett tag men nu börjar västvärlden verkligen få upp ögonen för det nya filmlandet i öst. Filmfestivalen har bland annat tagit in City of violence, A dirty carnival och The Host. Igår natt visades The Host i en fullsatt salong på Sture. Nonstop Entertainment har också köpt in filmen och 19 januari går den upp på svenska biografer.

Filmen då? Ja, den levererar. Peppet har varit enormt ända sen jag såg trailern för ett par månader sedan och förväntningarna visades sig inte vara för höga. The Host är en udda fågel (eller fisk snarare) som lyckas blanda skräck, monster-b-rulle, familjedrama och ren slapstick-komedi. Dessutom är ligger en svidande samhällskritik som fundament genom hela berättelsen. På något sätt lyckas regissören Joon-ho Bong knyta ihop säcken och leverera en sammanhållen historia där familjen står i centrum. Jag blir alltid lika imponerad hur asiatiska (läs japanska och sydkoreanska) filmare gång på gång lyckas problematisera FAMILJEN utan att det det blir smetigt. Något Hollywood städigt försöker med och misslyckas nästan alltid. Skådespelarna i huvudrollerna känner vi igen från Memories of murder och deras insatser lyfter The Host till en nivå av världsklass.
Det enda minus jag kan komma på är att skildringen av USA (ond vindögd vetenskaps man + atombombsliknande bio-vapen) inte känns så supernyanserad. Men det är verkligen en detalj i sammanhanget.
Jag går inte in mer på handlingen nu, men lova att gå och se detta monstruösa drama så fort ni får chansen!

På min julklappslista kommer den vackra limiterade DVD-boxen att ligga högt. Går att köpa t ex här
frontpage hit counter