lördag, september 22, 2007

Tekkonkinkreet


Kampen mellan de bästa animefilmerna i år hårdnar. Den kommer att stå mellan två filmer och vi börjar med Tekkonkinkreet.

Det är sällan man slår sig ner framför en film och hakan dunkar i bordet efter bara några sekunder. Tekkonkinkreet är så visuellt vacker, annorlunda och nyskapande att man bara gapar. Det går att ta en skärmdump var som helst i filmen och den är i sig ett konstverk. Här ligger japanerna så galet långt före oss västerlänningar. Tänkte jag. Men Tekkonkinkreet är regisserad av en amerikan. Såklart är den gjord i japan (av Studio 4), men detta är enligt utsago den första större animeproduktion regisserad av en utböling.

Tekkonkinkreet handlar om två föräldrarlösa pojkar (lite oklart om de är bröder) som lever i den fiktiva staden Treasure city. Det är en mörk bild som målas upp av standen och människorna som lever där är mest en fond för livlöshet och depression. Kontrasten blir fantastisk i de bilder som skapar pojkarnas omgivning. Färger sprakar, fantasier blir verklighet och drömmar får liv. Kameran åker berg-och-dal-bana mellan nergångna hus och gnistrande nöjesfält. Kontrast är också filmens tema. Pojkarna heter Kuro / Black (en våldsam gatpojke som styr sin stadsdel med järnhand) och Shiro / White (den naive drömmaren som bara vill vara lycklig). Gud och Satan finns där också, om än i förvrängda former. Ont står mot gott. Rätt mot fel. Stad mot natur. Vanliga teman i den japanska berättarkonsten. Som vanligt finns det inga enkla svar och karaktärerna utvecklas fram och tillbaka mellan de båda sidorna.
Staden får symbolisera det japanska samhället med teman som organiserad brottslighet, hemlöshet och längtan efter att ha tid att skaffa barn. Många scener slår som knytnävslag i magen, det här är inte en barnfilm, men ljuset finns där hela tiden och mot slutet finns det hopp.

Tekkonkinkreet kommer inte att väcka någon större uppmärksamhet i Sverige annat än en möjlig applåd på Stockholms Filmfestival (hoppas den är inköpt).
Den har vunnit ett flertal priser i japan och blivit rätt omskriven i USA.

I morgon släpps den på DVD i Europa och på måndag som både DVD och Blue-Ray i USA

Jag vet att jag inte direkt sjunger för kören här, men snälla ni: Ge nu Tekkonkinkreet en chans och missa inte en av årets bästa animerade filmer.

2 Comments:

Blogger Sånger från nedre botten said...

Vill bara göra dig uppmärksam på att jag har kommenterat ditt inlägg om This is England.

Ha det gott!

11:41 fm  
Blogger Herr Bergström said...

Trevligt! Jag ska svara när jag inte är så trött. god natt.

11:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home

frontpage hit counter