tisdag, oktober 31, 2006

Manliga förebilder del 3


Jag hade inte alls tänkt att ha med Bergman på listan, men jag har tänkt på gubben hela dagen så nu blir det så.
Det som triggade igång det hela var nog den gigantiska DVD-box som är på väg med hela 30 DVD:er. Det är ju fan att det ska vara engelsmän som släpper den, men det är en annan historia.

Bilden ovan är såklart från Sommaren Med Monica och den har suttit på min näthinna hela dagen.

Varför Bergman är en förebild vet ni redan.

Hoppas du inte blir sur över att vara med på listan, Bergman?

torsdag, oktober 26, 2006

Manliga förebilder Del 2


En bra tjej jag känner i Umeå brukade alltid klippa Jarvis-frisyr på 90-talet. Hon såg såklart grymt cool ut och hade jag själv haft hår så det räckte skulle jag inte tvekat. Jarvis har alltid varit en stilikon och dessutom har han gjort en fin platta (Pulps underskattade We Love Life) om naturen.

Jarvis Cocker är också aktuell med en soloskiva där det lilla jag hört låter kanon samt Pulps Complete Peel Sessions.

Tack för att du ville vara med på min lista, Jarvis. 4:e plats är inte så illa.

måndag, oktober 23, 2006

Manliga förebilder Del 1


Jag saknar min serie med kvinnliga populärkulturella förebilder och går därför över till...ja, manliga dito.

På 5:e plats hamnar en herre med ett stort rött bultande hjärta. Aktuell med en fantastisk cd/dvd-box och en bok om den nya patriotismen (som jag förmodar är fantastisk).
Alla som varit på en Billy Bragg konsert vet att det är som ett polistiskt möte, en musikalisk upplevelse, en ståupp-show och en fet varm omfamning på samma gång.
Billy Bragg får vara barnvakt åt min dotter när han vill.

Hoppas 5:e-platsen duger, Billy.

Mustasch

Alla som läste Mustaschen av Emmanuel Carrère för några år sedan fick förhoppningsvis samma knytnäve i magen som jag.
Aldrig har en mustasch haft en så surrealistisk huvudroll i en bok (och senare film).
Sen dess har jag haft en helt annan relation till mustaschen.

Redan tidigt fick man ju upp ögonen för den. 70-talet bjöd på så många och de som bar dem var ofta lite coolare än de andra.

Idag när den ironiska mustaschen endast överlevt på de allra mest inbitna Schyffert-fansen så kan man äntligen släppa lös fjunen på överläppen utan att skämmas.

Vad har då detta med saken att göra undrar ni? Ja, det är bara för att ni inte följer världens just nu bästa TV-serie.
Ni som följer Battlestar Galactica (som i USA är inne på sin 3:e säsong) vet precis vad jag pratar om.
De sista 20 sekunderna av avsnitt 4 är inget annat än TV-historia.

När jag blir pappaledig ska jag själv odla en.
Och när jag är klar ska jag raka den.

fredag, oktober 20, 2006

Trailer Heaven: Shut Up & Sing

Inte så ofta det görs bra trailers för dokumentärer så Shut Up & Sing måste vi såklart peppa lite på.
Filmen följer utvecklingen för Dixie Chicks efter det berömda uttalandet där de dissade Bush framfart i Irak.
Varningsflagg för politiskt korrekthet en masse.torsdag, oktober 19, 2006

Looks like...

Vår nytilskott i familjen har hittills sagts vara lik följande populärkulturella personligheter:

1. Sångaren i Fine Young Cannibals
2. Yoda
3. Sin pappa (obs: ej populärkulturell personlighet)

Svensk design


Andyland är ett nytt onlinegalleri för unga svenska designers, konstnärer och fotografer. Bra folk. Hoppas på lite större spridning och mer olika stilar på sikt, men grymt initiativ.

Konstverk ovan av Erik Wingquist

söndag, oktober 15, 2006

V for Vera


Så har vi äntligen fått träffa vår nya kompis Vera. En rejäl tös som man inte sätter sig på. I torsdags kväll kom hon, och om inte alla som har barn ljuger så är det nu Livet 2.0 börjar. Vera verkar gilla sina föräldrar för det mesta också. Igår tittade hon dock upp på mig och drog sitt första ord: Doh!

tisdag, oktober 10, 2006

Veckans musik


De 32 första sekunderna på Badly Drawn Boys nya skiva är veckans vackraste och låter så mycket Kevin Rowland (1985) att mina ögon tåras. Får man önska en duett?

I övrigt är veckans överraskning Albert Hammond Jr (normalt gitarrist i The Strokes) som har gjort en platta med melodier som gör att öronen smälter. Missa inte den.

Vidare tycker jag det är bra tänkt av Aimee Mann att släppa en julskiva. Temaplattor är precis vad den här vintern behöver.
Det lilla jag hört av den låter fint också.

måndag, oktober 09, 2006

And the winner is... (kvinnliga förebilder del 5)


Några av de allra bästa Simpsons-avsnitten kretsar kring Lisa Simpson. Lisa är en förbild för oss alla. Smart men inte tråkig. Snygg men inte fåfäng. Kul men inte buskis. Sorgsen men inte bitter.
Lisa Simpson är en av mina bästa populärkulturella figurer genom tiderna och tills det kommer en människa av kött och blod som slår henne på fingrarna så hoppas jag att en tecknad liten gul tjej med med spretigt hår blir nr 1 hos mitt kommande barn också. Oavsett kön.

Kvinnliga förebilder del 4


Redan innan det kommenterades om det så var 2:a platsen reserverad för en hårtsparkande donna. Men det finns ju så många! Eftersom jag inte kan bestämma mig vem som är hårdast så delas denna platsen av:

Lt. Kara "Starbuck" Thrace
Ellen Ripley
Alabama Whitman
Buffy Summers
Azumi

söndag, oktober 08, 2006

Kvinnliga förebilder del 3


Ok, bara för att jag skriver om barn, föräldrarskap och relationen däremellan så kommer inte det här att bli någon jäkla pappablogg. Bara så vi rett ut det.

På 3:e plats hittar vi Lily Allen. Jag har ingen aning om hur hennes relation med sin pappa är men jag gissar på: inte helt okomplicerad. Pappa är såklart skådisen och artisten Keith Allen som för övrigt har 8 barn (med typ lika många mammor).

Anyway, Lily är en förebild för att hon gjort årets mest livsbejakande platta.
Pallplats, Lily!

Kvinnliga förebilder del 2


En av de bästa far-dotter-relationerna som skildrats i tv-rutan är den mellan Keith och Veronica Mars. Kan man själv komma i närheten av den respekt som finns mellan dem i sin egen tonårsdotter-relation (när man typ är...50...brrr), är det bara att tacka gudarna.
Att Veronica i sig också är en förbild goes without saying. Hoppas du gillar 4:e platsen Veronica!

Bubblare till platsen: CJ Cregg

Kvinnliga förebilder


Vår barnmorska säger att det troligen blir en tjej. Det såg ut så. Har funderat de senaste dagarna på populärkulturella förebilder och främst kvinnliga sådana. Tänkte att detta får bli en liten miniserie. Vi får se var det landar.

På 5:e plats: Miranda July

Det bästa med barn är deras naivitet och totala avsaknad av referensramar. Miranda framkallar samma känslor hos mig som när man har riktigt kul med en unge. Hon tittar så storögt på världen liksom underifrån. För det får man en 5:e plats bland kvinliga populärkulturella förebilder. Grattis Miranda!

Bubblare för platsen: Stina Nordenstam

torsdag, oktober 05, 2006

Paprika

Satoshi Kon är en av de allra bästa Anime-regissörerna med Memories, Tokyo Godfathers och Paranoia Agent på sitt samvete. Nu finns en (otextad) trailer för hans kommande film Paprika ute. Ser som vanligt både skruvat och otroligt vackert ut.

Frack me!


Ok, så TV-hösten har börjat bra. Det har vi snackat om. Men ikväll så kollade jag på första avsnittet av Veronica Mars (säsong 3) och andra avsnittet av Gilmore Girls (Säsong 7). Både säongerna börjar lite trevande men det känns som de snart kommer att snurra på i vanligt fantastisk form (ja, iallafall VM). Det som dock förgyllde just denna kväll var att manusförfattarna lyckades med konststycket att få in Battlestar Galactica-referenser i båda serierna. På samma kväll (well som jag såg dem iallfall, det räknas för mig). Sure, det var en tönt (VM) och en idiot (GG) som droppade kommentarerna, men vad gör det. Kvällen är räddad och peppet inför Battlestar-premiären i morgon är högre än någonsin.

Finsk animation


I min (ofrivilliga) serie om otippad nordisk film kommer här ett kort inlägg om den första finska CG-animerade rullen. Den ser ganska fin ut men eftersom jag inte fattar ett skit så har jag inte så mycket mer att säga. Man får väl hoppas på en svensk version med Peter Harrysson och Malin Berghagen?
Kolla trailern.

onsdag, oktober 04, 2006

Goda grannar


I dagarna släpps Next Door på DVD i USA. Kultfilmsbloggar hyllar denna rulle som en nyskapande film kring skräck, våld och sexualitet. Vad händer i Norge just nu som gör att det kommer så annorlunda filmer? Eller så ser jag en trend som inte finns. Någon som sett filmen och har något att tillägga? Conie? Emma?

söndag, oktober 01, 2006

Nirvana


Kurt Cobain pryder omslaget av senaste Uncut. Det är väl 12,5-års jubileum av hans död eller nåt. Min vän Martin orkade inte ens köpa tidnigen och han är ändå en seriös gubbrockare. Fick väl hålla med om att det inte kändes så spännande för vem orkar läsa mer om Kurt idag.
Men så lyssnade jag på The Polyphonic Spree och deras nya EP "Wait". Själva EP:n är i sig inget underverk, det låter som vanligt. Men på låt 4 hände något. Det var Lithium av Nirvana tolkad av körhippies. Jävla bra låt. Han var inte så dum, Kurt. Om tidningarna bara kunde lämna honom i fred i 10 år så kan man plocka fram sina gamla Nirvana-plattor igen lagom till 45-årskrisen.

Ghibli pepp


Vi som gillar Studio Ghibli (Totoro, Spirited Away och Howl's moving castle m fl) kan glädja oss över Hayao Miyazaki’s nästa film är i full gång. Tydligen har han skickat ut skisser till sitt produktionsteam som ska börja animera inom de närmaste veckorna.
Källa: Anime News Network
frontpage hit counter